Държавният глава на САЩ Джо Байдън не планира среща с китайския президент Си Дзинпин в кулоарите на форума на Г-20 в Индия през септември, съобщава американският телевизионен канал NBC, позовавайки се на източници от администрацията във Вашингтон.

Според събеседниците на медията, ако Си Дзинпин все пак участва в срещата, ръководителите на двете страни само ще се поздравят, но с това ще приключат контактите им. Източници твърдят, че лидерите на двете страни може да проведат срещна в кулоарите на форума на върха на Азиатско-тихоокеанското икономическо сътрудничество (АТИС) в Сан Франциско през ноември, но такава все още не е договорена.

Reuters съобщи по-рано, че Си Дзинпин най-вероятно няма да присъства лично на срещата на Г-20. Очаква се Китай да бъде представляван от премиера Ли Цян на форума в Ню Делхи на 9-10 септември.

На свой ред Байдън изрази надежда, че Си Дзинпин ще отиде на срещата на Г-20. Както отбеляза прессекретарят на Белия дом Карин Жан-Пиер на редовен брифинг за журналисти, президентът на САЩ "многократно е заявявал, че очаква да продължи контактите“ с китайския лидер.