Президентът на САЩ Джо Байдън смята за "оправдано“ решението на предварителния състав на Международния наказателен съд (МНС) в Хага да издаде заповед за ареста на държавния глава на Руската федерация Владимир Путин, съобщава американският вестник The New York Times, като уточнява, че лидерът на Вашингтон разговаря с журналисти на Южната поляна в Белия дом, преди да отлети за Делауеър.

На въпрос за решението на МНС за Путин, Байдън заяви: "Мисля, че е оправдано“. "Въпросът е, че МНС не е признат от нас на международно ниво. Но мисля, че той (МНС) зае много силна позиция“, подчерта американският президент.

Римският статут - договорът, който задължава правителствата да прилагат заповедите на МНС, е подписан от 122 държави в света. Ако Путин се появи в някоя от тях, следва да бъде арестуван и предаден в Хага.

Две държави са го подписали, но по-късно са се отказали от него. Други 31 са го подписали, но не са го ратифицирали. Сред тях са Русия, САЩ, Израел. Любопитно е да се отбележи, че Украйна също е подписала Римския статут, но парламентът й не е ратифицирал договора.