Президентът на САЩ Джо Байдън е заявил на своите партньори от Г-7 и НАТО, че експлозията в Полша е причинена от ракета на украинска противовъздушна отбрана. Това разкри източник от Алианса пред Reuters.

Рано сутринта лидерите на страните от Г-7 и няколко държави от НАТО проведоха извънредна среща в кулоарите на форума на върха на Г-20. В рамките й Байдън заяви, че предварителната информация оспорва твърденията, че падналата в Полша ракета е изстреляна от Русия. От гледна точка на траекторията е малко вероятно снарядът да е изстрелян от Русия, добави той, отбелязвайки, че съобщава предварителни данни.

Министерството на отбраната в Москва на свой ред увери, че не са нанасяни удари по цели в близост до украинско-полската граница с руско оръжие. Както подчертаха във ведомството, снимките на останките, публикувани от полските медии от мястото на инцидента, не са на руски оръжия.

Във вторник вечерта падна ракета в село Пржеводов (Люблинско войводство), разположено в източната част на Полша на границата с Украйна. При инцидента загинаха двама души. Според президента на страната Анджей Дуда все още няма доказателства, които да показват кой е изстрелял снаряда. Полското външно министерство твърди, че ракетата е руско производство.