Съединените щати няма да осигурят изтребителите F-16, които Украйна иска за битката си срещу Русия, заяви американският президент Джо Байдън , цитиран от Reuters.

Украйна планира да настоява за западни изтребители от четвърто поколение като F-16, след като осигури доставки на основни бойни танкове миналата седмица, заяви в петък съветник на министъра на отбраната на Украйна. Говорител на украинските военновъздушни сили заяви, че на пилотите ще им отнеме около половин година, за да се обучат на такива изтребители.

Попитан дали Съединените щати ще осигурят самолетите, Байдън каза пред репортери в Белия дом "Не“.

Краткият разговор дойде малко след като украинският президент Володимир Зеленски заяви, че Русия е започнала да отмъщава за съпротивата на Украйна срещу нейната инвазия с безмилостни атаки на изток.

Миналата седмица американските власти обявиха намерението си да прехвърлят 31 танка M1 Abrams в Киев. На свой ред германското правителство потвърди, че ще изпрати на Украйна 14 танка Leopard 2 от запасите на германските въоръжени сили и ще издаде разрешения за реекспорт за други страни. За намерения за прехвърляне на танкове в Украйна се съобщава и във Великобритания, Норвегия, Полша, Словакия и Франция. След това украинският президент Володимир Зеленски заяви, че Украйна трябва да "разшири сътрудничеството“ и да получи ракети с голям обсег и бойни самолети от западните страни.