Президентът на САЩ Джо Байдън призова украинския държавен глава Володимир Зеленски да спре да се оплаква от недостатъчната помощ от Вашингтон. Това съобщи The Washington Post, позовавайки се на бивш служител на Белия дом.

По негова информация на ранния етап от специалната военна операция на Русия в Украйна Зеленски е призовал САЩ и други западни държави да предоставят допълнителна военна помощ и да наложат по-строги санкции срещу Русия, въпреки че американският президент и Конгресът на САЩ вече са изпращали на Киев безпрецедентни по размер помощи и модерни оръжия. Байдън каза на Зеленски, че ще му бъде трудно да продължи да иска пари от Конгреса, ако украинският лидер се окаже неблагодарен и продължи да твърди, че предоставената помощ не е достатъчна, пише изданието, цитирано от ТАСС.

В началото на октомври Байдън подписа закон за продължаване на финансирането на правителството на САЩ до 16 декември 2022 г. и отпусна 12,4 млрд. долара допълнителна помощ за Украйна. 4,5 млрд. долара от тази сума са предназначени за икономическа подкрепа на Киев, включително за поддържане на работата на правителствените агенции.