Германският канцлер Олаф Шолц е провел телефонни разговори с президента на САЩ Джо Байдън в неделя, по време на които страните обявиха по-нататъшна подкрепа за Украйна "доколкото могат" и обсъдиха скорошното посещение на ръководителя на германското правителство в Китай. Това каза пред репортери Волфганг Бюхнер, заместник-говорител на германския кабинет на министрите, предава ТАСС.

"Канцлерът Олаф Шолц разговаря днес по телефона с президента на САЩ Джо Байдън", каза Бюхнер. "Темите на разговора бяха пътуването на канцлера в Китай и ситуацията в Украйна." "И двамата потвърдиха решимостта си да продължат да подкрепят Украйна според възможностите си“, каза той.

Ръководителят на германското правителство, както подчерта представителят на кабинета на министрите, също е информирал американския президент за хода и резултатите от пътуването си до Пекин. "И двамата признаха ясното изявление на китайския президент Си Дзинпин, който се обяви против използването на ядрени оръжия, както и срещу заплахата от тяхното използване. Те се съгласиха да останат в близък контакт по този въпрос", заяви Бюхнер.

Що се отнася до ситуацията в Украйна, Шолц и Байдън, както посочи представител на германското правителство, са обсъдили "руските заплахи“ и "неоснователните обвинения на Русия срещу Украйна в използването на така наречената мръсна бомба“.