Президентите на Съединените щати и Франция заявиха, че ще търсят отговорност от Русия за действията й в Украйна, а Европейският съюз постигна предварително споразумение за таван на цената на петрола, за да намали приходите на Москва от износ, пише Reuters.

Президентът на САЩ Джо Байдън и френският президент Еманюел Макрон заявиха в съвместно изявление след разговорите в Овалния кабинет в четвъртък, че са решени да потърсят отговорност от Русия "за широко документирани жестокости и военни престъпления, извършени както от нейните редовни въоръжени сили, така и от нейните проксита“ в Украйна.

Байдън заяви, че Вашингтон и Париж "се сблъскват с жестоката амбиция на Владимир Путин за завоевание" и "защита на демократичните ценности и универсалните човешки права".

Байдън каза пред репортери, че е готов да говори с руския президент, "ако действително има интерес той да реши, че търси начин да сложи край на войната“, но добави, че Путин "все още не е направил това“.

Макрон каза, че ще продължи да разговаря с Путин, за да "се опита да предотврати ескалацията и да получи някои много конкретни резултати", като например безопасността на ядрените централи.