В интервю за телевизионния канал ABC News държавният глава на САЩ Джо Байдън допусна, че потенциалните споразумения за Украйна може да включват разпоредба, която ще позволи Крим и части от други територии да бъдат върнати под контрола на Киев с течение на времето.

Говорейки за това какъв изход от конфликта САЩ биха сметнали за "победа“, Байдън отговори: "Зависи от това какво решат украинците... Трябва да създадем условия за украинците, при които те ще могат да атакуват тази пролет и лято“, добави той. "Няма да им диктуваме [на украинците] какъв трябва да бъде крайният резултат“, аргументира се американският лидер. Според него САЩ трябва да позволят на Киев "да преговаря от позиция на силата“.

На въпрос дали смята, че Украйна трябва да си върне контрола над Крим и територии "на изток“ в резултат на преговорите, Байдън повтори, че украинците "трябва да решат това“. "Но мога да си представя ситуация, в която има преход към подобно положение, това няма да се случи изведнъж“, коментира американският президент, без да прави допълнителни разяснения по въпроса.