"Завоевателната война на Путин върви към поражение“, заяви президентът на САЩ Джо Байдън по време на посещението си в Киев, съобщава CNN.

"Путин смяташе, че Украйна е слаба и Западът е разделен. Мислеше, че може да ни надживее. Според мен вече не мисли така", изтъкна Байдън, застанал до украинския президент Володимир Зеленски.

"Той просто не беше прав. Година по-късно доказателствата за това са тук, в тази стая. Стоим тук заедно“, подчерта Байдън.

Това е първото посещението на Байдън в Украйна след руската инвазия, целящо да демонстрира продължаващата американска подкрепа за Украйна и нейния народ.

Президентът на САЩ припомни началото на войната, когато светът наблюдаваше с тревога струпването на руски войски по украинската граница.

В речта си Байдън припомни как двамата със Зеленски разговаряли по телефона, когато "руските самолети бяха във въздуха и танковете пресичаха украинската граница“.

"Казахте ми, че чувате експлозии наоколо. Никога няма да забравя това", подчерта той.

"Светът бе на път да се промени“, отбеляза Байдън, припомняйки какво го помолил Зеленски в този телефонен разговор: "Съберете лидерите на света. Помолете ги да подкрепят Украйна“.

"Вие казахте, че не знаете кога можем да говорим отново. В онази тъмна нощ преди година светът буквално се подготвяше за падането на Киев. Може би дори за края на Украйна", изтъкна президентът на САЩ.

"Година по-късно Киев стои. И Украйна стои. Демокрацията стои. Американците стоят с вас. Целият свят стои с вас“, подчерта той.

Байдън добави още, че Киев е "взел част от сърцето му".

По време на посещението си в украинската столица президентът на САЩ обяви нов пакет военна помощ от САЩ и допълнителни санкции срещу Русия за агресия.