Заедно с партньорите си САЩ ще започнат работа по подготовката на украински пилоти за управление на изтребители от четвърто поколение, включително F-16. Тя ще се провежда на територията на страните от Европа. Това обяви държавният глава на САЩ Джо Байдън в рамките на реч в академия на ВВС в щата Колорадо, публикувана на официалната интернет страница на Белия дом.

"Само преди няколко седмици бях с президента Зеленски в Хирошима за срещата на Г-7. Казах му, че ще работим с нашите партньори, за да започнем да обучаваме украински пилоти в Европа за управление на изтребители от четвърто поколение, включително F-16, така че Украйна да може да се защити днес и в бъдеще. Желязната решимост на украинския народ да живее свободно никога няма да бъде пречупена. Те са невероятни: обикновени жени и мъже, които се борят, дават живота си за страната и семействата си. И подкрепата на американския народ за Украйна няма да се колебае. Винаги сме защитавали демокрациите – винаги“, е заявил Байдън в речта си, в отговор на което – според съобщението на Белия дом, е получил аплодисменти.

В същото време американският президент също така отбеляза, че САЩ и коалиция от 50 държави работят за предоставяне на Украйна на "историческа помощ".

Освен това Байдън в обръщението си към възпитаниците на академията заяви, че те се присъединяват към редиците на ВВС на САЩ в нестабилно време, когато Русия и Китай предизвикват световния ред. Той добави, че съюзническите отношения с много страни правят САЩ по-стабилни.

"И не си мислете, че нашите противници не го разбират. Ето защо работят толкова усилено, за да се опитат да ни разделят“, заключи Байдън.

По-рано няколко европейски държави, Канада и САЩ изразиха желание да обучават украински пилоти за управление на изтребители F-16. В рамките на срещата на върха на Г-7 в Хирошима президентът на САЩ потвърди намерението на Вашингтон да се присъедини към тази инициатива.

Точната дата на началото на обучението не е известна. Въпреки това Полша вече е изготвила график за обучение на украински пилоти на F-16. Също така, според съобщения в медиите, Обединеното кралство също ще се включи в обучението.