Президентът на САЩ Джо Байдън коментира прехвърлянето на произведени в Германия танкове "Leopard 2" в Украйна от Полша, предава CNN.

"Украйна ще получи цялата необходима помощ", заяви американският президент, отговаряйки на журналистически въпрос дали подкрепя намеренията на Полша да изпрати танкове германско производство в Украйна.

В петък се проведе осмата среща за отбраната на Украйна се проведе във военновъздушната база Рамщайн в Германия. Министърът на отбраната Олексий Резников заяви, че нападателното оръжие и противовъздушната отбрана остават приоритет за Украйна.

В резултат на срещата обаче не беше взето съвместно решение за предоставяне на Украйна на германски танкове Leopard. Германският министър на отбраната Борис Писториус заяви, че в Рамщайн има гласове "за" и "против" решението, но също така обеща да преразгледа запасите от танкове в страната.

По-рано ръководителят на Комитета на началник-щабовете на САЩ Марк Мили сподели, че ще помогне на Украйна да освободи възможно най-много територии тази година.