Президентът на САЩ Джо Байдън, който заяви тази седмица, че се надява на прекратяване на огъня в Ивицата Газа до понеделник (4 март), отхвърли твърдението си, като заяви, че прекратяването на военните действия "вероятно няма да се случи до тази дата", съобщава Sky News.

САЩ също така проучват "противоречивите сметки" за нападението, извършено в четвъртък (29 февруари) по време на раздаване на помощ в Газа, заявява американският президент.

Повече от 100 палестинци са убити в град Газа по време на разпределение на хуманитарна помощ, което се превърна в хаос, според ХАМАС, който обвини израелските войници, че са открили огън по гладната тълпа.

Израелски източници са заявили, че войниците, чувствайки се "застрашени", са стреляли с бойни патрони, но отрекоха тези изстрели да са отговорни за съответния брой на жертвите.

"В момента проверяваме това. Има две противоречиви версии за случилото се. Все още нямам отговор", допълва Джо Байдън.

Запитан дали смята, че това събитие ще окаже влияние върху преговорите за прекратяване на огъня, американският президент отговаря: "Знам, че ще има“. Президентът на САЩ направи тези изявления, преди да напусне Белия дом за посещение на границата с Мексико, в същия ден, в който и републиканския кандидат Доналд Тръмп също ще обиколи района, за да проведе кампания срещу имиграционната политика на правителството.