Президентът на САЩ Джо Байдън заявява, че срещата на ООН вече втора година е "помрачена от сянката на войната", която той определя като "незаконна завоевателна война без провокация от страна на Русия" срещу Украйна.

Байдън подчерта, че никоя нация не желае края на войната повече от Украйна, и потвърждава подкрепата на САЩ за Киев и усилията му да постигне "дипломатическо решение за справедлив и траен мир".

Той допълни, че "Русия носи отговорността за войната в Украйна и че само тя има правомощията да прекрати войната незабавно".

"Русия единствена стои на пътя на мира, защото цената на Русия за мира е капитулацията на Украйна и украинската територия. Русия ще се умори".

"Но ви питам следното: ако се откажем от основните принципи на Съединените щати, за да успокоим един агресор, може ли някоя държава в ООН да се чувства уверена, че има защита, ако позволите Украйна да бъде разчленена? Сигурна ли е независимостта на която и да е нация?", попита Байдън присъстващите лидери.

Байдън заявява, че САЩ ще продължат да подкрепят народа на Украйна, докато той защитава своя суверенитет, териториална цялост и свобода.