Президентът на САЩ Джо Байдън смята, че демократите след резултатите от предстоящите междинни избори в страната ще успеят да запазят контрола над горната камара на Конгреса, по-трудно ще им бъде да постигнат това в долната камара. Това мнение изрази американският лидер в понеделник след завръщането си в Белия дом от митинг в Мериленд, предава Reuters.

"Оптимист съм. Но винаги съм оптимист", отговори той на журналистически въпрос какви резултати от вота очаква. Думите на Байдън бяха цитирани от преспула на Белия дом.

Американският лидер беше попитан дали вярва, че демократите ще успеят да запазят мнозинство в Камарата на представителите на САЩ. "Мисля, че ще бъде трудно, но мисля, че можем. Мисля, че ще спечелим в Сената. Мисля, че е по-трудно с Камарата на представителите", заяви президентът.

На въпрос как ще се промени ситуацията, ако републиканците установят контрол над Конгреса на САЩ, Байдън отговори, че ще стане по-трудно.

Междинните избори в страната ще се проведат на 8 ноември. Те ще изберат всичките 435 членове на Камарата на представителите на Конгреса на САЩ и една трета от неговия Сенат. Според някои прогнози републиканците може да увеличат представителството и в двете камари на законодателния орган, което ще им даде възможност да попречат на изпълнението на предложенията на президента демократ.