Частната военна компания (ЧВК) "Вагнер“ "понася огромно количество жертви в района на Бахмут", заяви председателят на Обединения комитет на началник-щабовете на САЩ генерал Марк Мили пред американски законодатели в сряда, описвайки битката за източния град като "кланица" за руснаци, пише CNN в обзора си за най-важното от последните часове в руско-украинския конфликт.

Междувременно собственикът на "Вагнер" Евгений Пригожин заяви в аудио съобщение в сряда, че битката за града "на практика е унищожила украинската армия", но добави, че неговите войски също са били "доста очукани".

Русия вижда дългосрочна "хибридна война": Кремъл вижда конфликта в Украйна като част от дългосрочна война, отбеляза говорителят Дмитрий Песков. "Ако имате предвид война в широк контекст - конфронтация с враждебни държави и с неприятелски страни, хибридна война, която те са отприщили срещу Русия - това е за дълго", категоричен е той.

Украйна намеква за нова офанзива: Министърът на отбраната Олексий Резников предположи, че украинските настъпателни действия с участието на западни танкове може да започнат през април или май. В интервю за естонска телевизия той заяви, че германските танкове Leopard, които започнаха да пристигат в Украйна, ще бъдат част от "контранастъпателната кампания по решение на нашия Генерален щаб. … Те планират това в различни посоки.“

Монасите могат да останат: Украйна не нарежда на монаси от Украинската православна църква-Московска патриаршия да напуснат историческия пещерен манастирски комплекс в Киев, заяиви министърът на културата на страната. Украинското правителство и службите за сигурност казват, че някои членове на църквата са лоялни към Москва.

Удар по Мелитопол: Владимир Рогов, член на назначената от Русия военно-цивилна администрация в Запорожие в Югоизточна Украйна, заяви в сряда, че шест украински ракети HIMARS са ударили железопътна инфраструктура при нападение преди зазоряване. Той поясни, че руската противовъздушна отбрана е свалила три от ракетите, а останалите три са поразили обекти в Мелитопол: железопътна линия, електрическа подстанция и железопътно депо. Не се съобщава за жертви.

Ядрени опасения: Ситуацията в атомната централа Запорожие не се е подобрила, според генералния директор на Международната агенция за атомна енергия Рафаел Гроси. АЕЦ е окупиран от руските сили от март миналата година и сега се управлява от руската атомна агенция.

"Недоволствата“ на Будапеща: Говорителят на унгарското правителство Золтан Ковач заяви в сряда, че има "достатъчно количество оплаквания, които трябва да бъдат разгледани“, преди кандидатурата на Швеция да се присъедини към НАТО да бъде ратифицирана от страната. Унгарският парламент одобри в понеделник законопроект, позволяващ на Финландия да се присъедини към НАТО, но все още не е гласувал присъединяването на Швеция към НАТО.