Бившият премиер и председател на политическото движение ANO ("Действие на недоволните граждани") Андрей Бабиш води на първия тур на президентските избори в Чешката република, който се проведе в петък и събота. Съответните данни публикува информационната агенция CTK, позовавайки се Чешката статистическа служба.

Бабиш получава подкрепата на 42,8% от избирателите, показват предварителните данни. Основният му съперник, генералът от армията на чешките въоръжени сили Петер Павел, печели гласовете на 30,1% от избирателите.

Първите предварителни резултати от изборите бяха разпространени от агенцията след преброяване на около два процента от гласовете на избирателите, участвали в гласуването на първия тур. Избирателната активност е 68,12%.

Ситуацията в президентската надпревара може да се промени в хода на преброяването на гласовете, който ще продължи до събота вечерта. Генерал Павел има значителни шансове да постигне най-добър резултат на първия тур на изборите.

Въпреки това чешките медии прогнозират, че държавният глава няма да бъде избран на първия тур на гласуването и ще се наложи втори, който е насрочен за 27-28 януари. В него според прогнозите ще участваш Бабиш и Павел.

Дануша Нерудова, бивш ректор на университета "Мендел“ в Бърно, има известни шансове да стигне до втория тур на изборите и да изтласка един от сочените за фаворити двама кандидати. Към момента тя е събрала 13,84% от гласовете.