Санкциите срещу Русия откриха нови перспективи за сътрудничество пред Москва и Пекин, а надеждите на западните политици за крах на руската икономика не се сбъдват, коментират в редакцията на столичния германски вестник Berliner Zeitung.

"Ако погледнете статистиката, руско-китайският търговски оборот се е увеличил с 29% в сравнение с година по-рано, с тенденция за по-нататъшен растеж. Русия продава на Китай енергия, но и хранителни продукти, като зърно и брашно“,  пише вестникът.

В статията се отбелязва, че "китайците през 2022 г. са внесли от Русия три пъти повече от миналата година стомана и стоманени изделия – общо 2,3 милиона тона на стойност 1,34 милиарда долара... Този ръст е реакция на ембаргото на ЕС върху вноса на стомана от Русия. Китай от своя страна доставя на Русия смартфони, лаптопи, домакински уреди, компютърни чипове и автомобили от началото на западните санкции", се казва още в материала.

Припомня се също, че китайските производители на автомобили са увеличили дела си на руския пазар от 10 на 38% през годината.

"Като цяло китайските инвестиции в Русия са се увеличили през миналата година с една трета до 200 милиона долара“, отбелязва изданието. Споменава се и дейността на бизнес парка Greenwood, който е "центърът на китайския бизнес свят в Русия". "Прогнозата на германския външен министър Аналена Бербок в края на февруари 2022 г., че санкциите ще унищожат Русия, изглежда не се сбъдва. Бизнес паркът Greenwood е централата на победителите от санкциите“, е заключението в статията.

"През пролетта на 2023 г. по улиците и площадите на Москва чувате китайски по-често, отколкото английски или немски. С нарастващ интерес китайците вече заемат местата, изоставени от западняците“, завършва Berliner Zeitung.