Външните министри от страните от БРИКС се срещат в Южна Африка от четвъртък, съобщава Reuters. Както отбелязва агенцията, блокът от пет държави се стреми да се превърне в противотежест на геополитическата доминация на Запада след нахлуването на Русия в Украйна.

Разговорите са прелюдия към срещата на върха през август в Йоханесбург, която вече предизвика полемика поради възможното присъствие на руския президент Владимир Путин, обект на заповед за арест на Международния наказателен съд (МНС).

Южноафриканските власти потвърдиха, че външните министри от Бразилия, Русия, Индия и Южна Африка ще присъстват на срещата в четвъртък в Кейптаун. Заместник-министър представлява Китай.

Не е публикуван дневен ред, но анализатори заявиха, че дискусиите ще имат за цел да задълбочат връзките между настоящите членове и да обмислят разширяване на групата.

"БРИКС се позиционира като алтернатива на Запада и като начин да се направи място за нововъзникващите сили“, казва  Кобус ван Стаден от Южноафриканския институт за международни отношения.

Някога разглеждан като хлабава, до голяма степен символична асоциация на различни нововъзникващи икономики, през последните години БРИКС придоби по-конкретна форма, движена първоначално от Пекин и след началото на войната в Украйна през февруари 2022 г., с допълнителен тласък от Москва.

Обсъжданията на Новата банка за развитие на БРИКС, която спря финансирането на проекти в Русия, за да спази санкциите, се очакват в четвъртък, заяви източник от външното министерство на Южна Африка.

На фона на нарастващата геополитическа поляризация в резултат на войната в Украйна, лидерите на БРИКС заявиха, че са отворени за приемане на нови членове, включително страни производителки на петрол.

Венецуела, Аржентина, Иран, Алжир, Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства са в списъка на онези, които или официално са подали молба за присъединяване, или са изразили интерес.

"Ако успеят да привлекат страните производителки на петрол, това ще бъде от ключово значение, като се има предвид петродоларовата система“, посочва Уилям Гумед, южноафрикански политически анализатор, който е писал много за БРИКС.

Подготовката му за срещата на върха на 22-24 август обаче беше усложнена от съобщението на МНС за Путин.

Като член на Международния наказателен съд Южна Африка ще бъде изправена пред натиск да арестува Путин, ако той присъства на срещата в Йоханесбург.

Путин не е потвърдил плановете си, като от Кремъл заявиха, че Русия ще вземе участие на "правилното ниво".

Позицията на Южна Африка е неясна. Претория обяви, че ще спази задълженията си съгласно членството си в МНС, но правителството все още обмисля възможността да приеме Путин или дори да премести срещата на върха в Китай.

Независимият политически анализатор Ник Борейн казва, че правителството е притиснато между подкрепата си за БРИКС и приятелството с Русия от една страна и задаващата се реакция от жизненоважни западни икономически партньори от друга.

"Очевидно най-доброто решение за Южна Африка е, ако Путин реши да не идва“.