Лидерите на страните от БРИКС отправиха официални покани към Аржентина, Египет, Иран, Етиопия, Обединените арабски емирства и Саудитска Арабия да станат пълноправни членове на организацията. Съответното обяви президентът на ЮАР Сирил Рамафоса, предава РИА Новости.

"Взехме решение да поканим Аржентина, Египет, Етиопия, Иран, Саудитска Арабия и ОАЕ да станат пълноправни членове на БРИКС“, заяви Рамафоса по време на речта си на срещата на върха.

По-рано бразилският информационен портал UOL съобщи, че Аржентина, Египет, Иран, Обединените арабски емирства и Саудитска Арабия ще станат нови членове на БРИКС.

По данни на медията от основните критерии за подбор е бил географският фактор, който трябва да осигури регионален баланс в рамките на асоциацията. В съответствие с този принцип се обмисля и добавянето на още една африканска държава към блока. Освен това в бъдеще бразилските власти биха искали да видят Индонезия като част от съюза, но Джакарта все още не е готова да се присъедини към БРИКС, отбеляза UOL. 

Срещата на върха на БРИКС се провежда в Йоханесбург от 22 до 24 август. По-рано министърът на външните работи и сътрудничеството на Южна Африка Наледи Пандор заяви, че лидерите на страните от БРИКС са се споразумели за документ, в който са посочени принципите за приемане на нови членове в асоциацията. Общо 22 страни кандидатстваха за членство в БРИКС, която включва Русия, Бразилия, Индия, Китай и ЮАР.