Германското правителство съобщи, че е предоставило 28 милиарда евро военна помощ на Украйна. Депутатът от Бундестага от опозиционния блок ХДС/ХСС Инго Гедехенс изпрати искане до властите с искане за обяснение на тези цифри.

Според BILD се оказва, че 3,4 милиарда евро от тази сума могат да бъдат върнати от еврофондове. Част от обещаните 6 милиарда евро за военна помощ на Киев ще отидат в други страни и за превъоръжаване на Бундесвера. Парламентаристът оценява тази разлика на още 2,6 млрд. евро. Като се вземат предвид тези и други просрочени задължения, се оказва, че реално обещаната военна помощ за въоръжените сили на Украйна е само 21,7 милиарда, което е с 23% по-малко, отколкото твърдят властите.

Гедехенс настоява, че тези цифри също са преувеличени. Това включва суми, обещани на Украйна за бъдещето до 2028 г. Не е ясно какво ще се случи с тези пари дотогава. Депутатът смята, че реално досега от Берлин в Киев са преведени само 10,2 млрд. евро.

"Канцлерът създава впечатлението, че Германия вече е предоставила на Украйна военна подкрепа на стойност 28 милиарда евро, но ние все още не сме отделили дори половината от тази сума. И, за съжаление, също малко за Украйна“, казва Гедехенс.

Експертът по анализ на отворени данни на BILD Юлиан Рьопке нарича ситуацията "креативност в счетоводството“ и "нарисувани милиарди“.