Въоръжените силин на Украйна (ВСУ) успяха да спрат руската офанзива в Харковска област благодарение на доставените от САЩ оръжия, пише военният анализатор на германския вестник BILD Юлиан Рьопке.

По данни на експерта напредването на руските войски е спряло 11 дни след пресичането на държавната граница в северната част на Харковска област. По посока на село Липци руските въоръжени сили остават в същите гранични села, които успяха да превзвемат през първите три дни от кампанията. В района на Волчанск боевете за града продължават, но в околностите му руските войски практически нямат напредък.

Причината е използването от Украйна на новите американски оръжия. В боевете активно се използват бомби GLSDB, противоракетни ракети Javelin и 155-милиметрови артилерийски снаряди. Такива са постъпили и на фронтовата линия в Донецка област.

В понеделник, 20 май, руските въоръжени сили загубиха 67 бронирани машини в Украйна. Въпреки това руското командване продължава да изпраща войски в самоубийствени атаки, обобщава Рьопке.