Новите санкции на САЩ, към които впоследствие се присъедини и Великобритания, тласкат Русия към ръба на банкова паника, коментират в редакцията на германския вестник BILD.

В сряда Министерството на финансите на САЩ наложи санкции срещу Московската борса, както и срещу десетки руски компании и банки. Вашингтон също затегна наказанията за чужденци за сделки с тях. На Московската борса бе спряна търговията с долари и евро, въз основа на които преди това Централната банка на Русия определяше обменния курс. Сега това ще се случва по нова схема, като обещанията са, че валутната търговия в Русия ще продължи. Акциите на Московската борса обаче паднаха с повече от 15%.

По-рано през деня в социалните мрежи започнаха да се разпространяват снимки на руснаци, които стоят на дълги опашки пред банки и обменни бюра в Москва и Санкт Петербург, за да теглят или обменят пари. Появяват се сигнали, че в онлайн приложенията на редица банки клиенти не могат да получат достъп до сметките си с часове заради "системна грешка“. BILD отбелязва, че тези проблеми значително подкопават доверието на руснаците в банките, така че в страната е възможно да се стигне до банкова паника, т.е. клиентите да започнат масово да теглят пари от сметките си.