Държавният глава на Руската федерация Владимир Путин отново заплашва Запада и се кани да промени параметрите на ядрената доктрина на Москва – документът, който регламентира в кои случаи може да се обмисли използването на подобен вид оръжие, отбелязват в редакцията на германския вестник BILD.

По време на посещение във виетнамската столица Ханой Путин предупреди, че е готов да направи "възможни промени в стратегията“. В сегашния си вариант руската ядрена доктрина предвижда, че страната не може да нанася превантивен ядрен удар. Очевидно параметрите на документа може да се променят, за да се разреши използването на ядрени оръжия в някои ситуации и по този начин да се увеличи потенциалната заплаха.

Според Путин западните страни имат по-нисък праг за забрана на използването на ядрени оръжия - предполага се, че във всеки един момент те могат да използват "бомби с ниска експлозивна сила“. В същото време Кремъл редовно заплашва с евентуално използване на руския ядрен арсенал срещу Украйна и страните, които й помагат във войната, пише изданието.

Заместник-министърът на външните работи на страната Сергей Рябков на свой ред заяви, че работата по промяна на ядрената доктрина все още не е приключила. Все още не е определен срокът, в който трябва да се направят корекции в документа.