Първата линия окопи от новата отбранителна линия на Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) край Харков минава само на 10 километра от границата с Русия, пише заместник-главният редактор на BILD Пол Ронцхаймер в специален репортаж.

В материала се пояснява, че новите укрепления край Харков са с дължина от 100 километра. Очаква се през следващите седмици или месеци руските войски да преминат в настъпление в района. Ронцхаймер докладва, че войниците, които изграждат линията, разполагат единствено с лопати и работят под постоянен руски обстрел, включително с управляеми бомби.

"Изхождам от факта, че евентуално настъпление първоначално ще премине през Краматорск. Ако е така, пътят за руските войски към Харков ще бъде отворен“, каза Карло Масала, професор в Университета на Бундесвера в Мюнхен, пред BILD. "Но дори и да няма нова сухопътна офанзива, целта на Путин може да бъде обстрел на Харков в подготовка за нападението. Да направи от него нов Мариупол и да принуди хората да бягат. Харков има висока стратегическа и символична стойност за Русия“, категоричен е Масала.