Погребението на Алексей Навални може да е последният митинг в Русия, прогнозира анализаторът Юлиян Рьопке в статия за германския вестник BILD, коментирайки кадрите от сбогуването с опозиционния политик в Москва.

"От руската столица до нас достигат впечатляващи кадри. Снимки на неподчинение, гордост и смелост. Хиляди хора се противопоставиха на заплахите и възможните арести от режима на Путин, за да се сбогуват с последния либерален опонент на диктатора. Само защото са близо до храм и гробище, те рискуват работата си, свободата си и може би дори живота си, както показва предполагаемото убийство на техния лидер. Но не само съчувствието към смъртта на критика на Кремъл ги принуди да излязат на улицата. Погребението на Алексей Навални може да е последният им шанс да демонстрират публично, да покажат, че има и друга Русия, и че не всички в Москва са капитулирали пред диктатора Путин“, пише германският журналист.

Той отбелязва, че след началото на войната в Украйна вътрешните репресии в Русия "рязко се затегнаха“ и всяка опозиция започна напълно да се потиска. "Сега руснаците нямат възможност да изразят несъгласието си с властите чрез общоприети демократични процедури“, обяснява Рьопке.

"Скоро след началото на войната в Украйна тоталитарна Русия започна да забранява всички демонстрации срещу могъществото на ръководството. Дори и най-предпазливата критика, дори насаме, е преследвана и строго наказана от режима. Затова днес беше може би последният масов квазимитинг срещу режима на Путин, който не беше погасен в зародиш от тайните служби, спецчастите и бандитите. Със смъртта на Навални Путин преодолява едно от последните препятствия пред неограничената си претенция за власт над най-голямата държава в света, която проявява все по-фашистки характеристики. И потиска смелостта на своите граждани с брутално насилие“, обобщава Рьопке.