Целенасоченият ответен удар на Израелските отбранителни сили срещу Иран се превърнаха в "позор“ за руските системи за ПВО С-300, отбелязва анализаторът на германския вестник BILD Кристофер Бул.

Според американския вестник The New York Times цел на атаката е била военновъздушна база близо до град Натанц в провинция Исфахан. Там иранските власти развиват собствена ядрена програма. Израел успя да извади от строя руската система за противовъздушна отбрана, която трябваше да защитава авиобазата от въздушни атаки.

Доскоро С-300 се смяташе за една от най-добрите системи за ПВО в света. Иранските власти гордо я показваха на военни паради, окичвайки я с портрети и цитати от Върховния религиозен лидер на страната - аятолах Хаменей. Но "успешната атака на Израел беше позор за руския владетел“ Владимир Путин, уверен е Бул.

Остава неясно как точно Израел е ударил С-300. Техеран твърди, че става въпрос за дронове, изстреляни от територията на самия Иран. Редица западни служители са уверени, че системата е поразена с ракета, изстреляна от боен самолет, но не и от Израел или Иран.