Отношенията между канцлера на ФРГ Олаф Шолц и министъра на външните работи Аналена Бербок стават все по-напрегнати. Въпреки липсата на публична критика от страна на Шолц, всички грешки на Бербок се следят внимателно от Канцлерството, твърдят в редакцията на вестник BILD.

В последно време канцлерът имаше доста поводи за недоволство от първия дипломат на Берлин, отбелязва изданието. "Грешките на Бербок се записват внимателно в канцеларията на федералния канцлер“, разкри пред вестника източник от германското правителство. В същото време се пояснява, че "Шолц не говори лошо за нея публично“. Неговата политика е "никога да не очерня министрите си“, колкото и недоволен да е от работата им.

През септември, както отбелязва вестникът, Бербок призова за бързо решение за доставката на танкове на Киев, след което е проведен "сериозен разговор“ в Канцлерството. В резултат на това, според BILD, в следващото си интервю Бербок е заела по-сдържана позиция по темата.

Преди седмица в интервю за френски телевизионен канал тя подчерта, че правителството няма да блокира доставките на германски танкове за Украйна. Окончателното решение по този въпрос обаче, припомня BILD, тогава не бе взето – или поне не бе оповестено публично. Изказването на министъра на външните работи предизвика недоволство в Канцлерството.

В същото време, както отбелязва вестникът, разногласия между Шолц и Бербок са възникнали заради посещението на канцлера в Китай. Малко преди пристигането му в Пекин през ноември миналата Бербок заяви, че канцлерът трябва открито да критикува местните власти. Шолц не реагира на думите й и по план замина за Китай.

Друг конфликт между двамата е възникнал във вързка със заседанието на френско-германския кабинет на министрите през октомври миналата година. Тогава Бербок обяви, че не може да отиде във Франция, защото е на почивка със семейството си, въпреки че Шолц е настоял тя да участва в събитието. Бербок обаче била непреклонна и "гръмко“ заявила, че "е на почивка“. Малко след това срещата бе отменена от френската страна.

В момента Шолц е на турне в Южна Америка. Веднага след пристигането си Аржентина, той увери, че "няма да има война между НАТО и Русия“. Така – според изданието,  ръководителят на германското правителство реагира на изявлението на Бербок пред Парламентарната асамблея на Съвета на Европа в Страсбург, съгласно което европейските страни "водят война срещу Русия, а не една срещу друга“. В този вид тя предложи да се избегнат разногласия в редиците на западните държави по въпроса за доставките на оръжия за Киев. Германското външно министерство разясни думите на Бербок, като увери, че тя е искала да подчертае солидарността на Запада по въпроса за подкрепата на Украйна.