Отбранителната линия на Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) край Авдеевка се измества на запад, пише военният анализатор на германския вестник BILD Юлиан Рьопке.

В началото на март той съобщи, че ВСУ изпитват трудности при задържането на отбраната на линията Бердичи-Семьоновка-Орловка-Тоненкое западно от Авдеевка. По данни на Рьопке 47-ма механизирана бригада на ВСУ са продължава да се бие в Бердичи. Той оценява ситуацията в Орловка и Тоненкое като "критична“ за Украйна. Някои източници твърдят, че тези две села вече са превзети от руските войски. Според експерта на BILD отбранителната линия на украинците сега се измества оттам на запад към село Уманское (зелената линия на картата).

"Новата отбранителна линия се измества тук, минавайки покрай реки и язовири. Това означава, че те ще се опитат да изградят защита тук. За Украйна всичко това е изключително критично, тъй като тя няма втора отбранителна линия на запад. Т.е. тя трябва да държи тази територия. Но това е критично и за Русия“, коментира Рьопке.

Той припомня, че руските въоръжени сили са настъпили на запад от Авдеевка няколко дни след падането на града и след това са спрели. В същото време руската армия продължава да търпи огромни загуби в жива сила и техника.