Руснаците намериха начин, който им помага да преодолеят противовъздушната отбрана на Украйна – дроновете-камикадзе "Ланцет“. Само през изминалата седмица са унищожени няколко съветски "МиГ-29“, принадлежащи на Военновъздушните сили на Украйна, предупреждава Юлиян Рьопке в статия за германския вестник BILD.

"Фокус“ представя превод на материала без редакторска намеса и с уточнението, че той отразява единствено гледната точка на автора му.

След като през последните месеци западните системи за противовъздушна отбрана направиха почти невъзможно украинските летища да бъдат атакувани от руски балистични или крилати ракети, сега Кремъл приложи нова стратегия да поразява изтребителите на украинците, докато те все още са на земя.

Вече осем дни Русия многократно атакува украински военни летища в южната и западната част на страната с помощта на най-съвременни безпилотни самолети-камикадзе от територия, контролирана от силите на Москва. При това с успех, както става ясно от кадри от дрон.

Руската армия разпространи общо три видеозаписа, които трябва да докажат, че най-модерните  безпилотни самолети камикадзе от типа "Ланцет“ са атакували два пъти летището в Кривой Рог и веднъж авиобазата в Николаев, унищожавайки там "МиГ-29“ на ВВС на Украйна.

Това би било качествен скок в руската технология за дронове. Досега се предполагаше, че "Ланцет“ може да лети на максимум 40 километра. Но: военното летище в Николаев е на 50 километра от фронта, а това в Кривой Рог дори на 70 километра!

Следователно експертите по дронове говорят за неизвестен досега "Ланцет-ЕР“, т.е. дрон камикадзе с "разширен обсег“, който Русия очевидно използва за първи път в битката срещу Украйна.

"МиГ-29“ е най-модерният изтребител на украинските ВВС. Преди войната се твърдеше, че страната има 43 самолета, но руските атаки намалиха този брой. Ето защо Полша и Словакия се намесиха и доставиха общо 27 бойни самолета от своите арсенали.

Остава въпросът: защо Украйна разполага най-добрите си бойни самолети толкова близо до фронта на открито?

Наблюдателите предлагат два възможни отговора.

Възможно е "МиГ-29“, оборудвани със западни ракети, да бъдат използвани за прихващане на руски дронове и крилати ракети. За да се съкрати времето за реакция между началото на тревогата и достигането на оперативната зона, препоръчително е самолетът да се разположи възможно най-близо до територията на противника.

Също така е възможно, но малко вероятно, Украйна да е разположила неработещи самолети близо до фронта и на открито, за да провокира руски атаки срещу тези вече безполезни машини и по този начин да получи информация за ефективността на армията й.

Два от ударените "МиГ“-ове обаче не изглеждаха като изведени от въоръжение. Или това е умела оркестрация от украинската армия, или поне два, а може би дори три от важните изтребители са били повредени или унищожени от руски дронове камикадзе през последните осем дни.