Източници на германския вестник BILD разкриват, че част от страните от НАТО са готови да разширят подкрепата си за Киев и да действат директно на украинска територия. Естония, Великобритания, Полша, Канада, Литва и Франция подкрепят предложението за разширяване на помощта. Против са САЩ и Германия, уточняват от редакцията.

Все още няма окончателни решения, но се водят преговори по няколко направления:

Обучение. Обсъжда се обучението на военнослужещи от Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) от инструктори на НАТО на територията на самата страна. "Не трябва да се пренебрегват аргументите дали си струва стотици хиляди украинци да летят из Европа за обучение или е по-добре да изпратим няколко инструктори в Западна Украйна. По-умно и по-икономично е второто“, подчерта бившият ръководител на оперативния щаб на Министерството на отбраната на Германия Нико Ланге пред BILD. Преди няколко дни външният министър на Литва Габриелиус Ландсбергис говори за същото.

Логистика. Според BILD редица страни от НАТО, включително Великобритания, Канада и Естония, са готови в бъдеще да доставят оръжия и боеприпаси не само до границите на Украйна, но и по-нататък до фронтовата линия. Концепцията за "разширена логистика“ в момента се разработва в няколко западни страни.

ПВО. Обсъжда се и защитата на въздушното пространство на Западна Украйна от противовъздушни системи на НАТО. Инициатор на "разширената противовъздушна отбрана“ е Полша, но все още няма окончателно решение по предложението.