На фона на евентуалното президентство на Доналд Тръмп, партньорите на Украйна в НАТО се опитват да защитят военната помощ на алианса от потенциалното влияние на този политик, пише BILD.

Да припомним, че той многократно е заявявал, че ще прекрати войната между Руската федерация и Украйна "за 24 часа“. В централата на Алианса предполагат, че това може да означава, че той ще принуди Украйна да се откаже от Крим и други окупирани територии. В противен случай Киев вече няма да получава нито оръжие, нито помощ от САЩ.

Военният експерт Густав Гресел от берлинския мозъчен тръст European Council on Foreign Relations обясни, че командването във Висбаден, което се ръководи от САЩ, координира доставките на оръжие за Украйна от ноември 2022 г. А на 14 юни генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг обяви, че Алиансът ще открие щаб за международна координация на оръжейните доставки за Украйна, отбелязва изданието.

"Досега страните-членки на НАТО и индустрията доброволно информираха ръководеното от САЩ командване за доставките. Сега това ще стане по-задължително и институционализирано в рамките на НАТО“, обясни Гресел.

Според него военната помощ за Украйна от страна на НАТО "трябва да бъде защитена от Тръмп, защото ако той поеме кормилото, той може да затвори американското командване [във Висбаден] по всяко време с един подпис“. "Един указ и го няма. Но за да закриете командването на НАТО, трябва решение от Алианса и, разбира се, няма да го получите толкова лесно“, обясни Гресел нюансите на ситуацията.

Източник от НАТО заяви, че ако Тръмп оттегли подкрепата си за Украйна, Алиансът ще замени "американските генерали там [във Висбаден] с френски, германски или британски и ще продължи да действа както преди“.