Руската пехота настъпва с колички за голф вместо с бойни машини на пехотата, съобщи по-рано този месец военният анализатор на германския вестник BILD Юлиан Рьопке. Сега обаче изглежда Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) са намерили начин да унищожават произведените в Китай Desertcross 1000-3, в резултат на което количките са се превърнали в "ковчези на колела“ за руските войници, пише Рьопке.

Руснаците са наясно с проблемите на ВСУ с липсата на снаряди и ракети и извличат максимума от ситуацията. Ето защо, вместо традиционните бронирани бойни машини на пехотата и бронетранспортьори, те използват колички за голф, с които транспортират малки групи пехота на фронтовата линия. По данни на военния анализатор количките за голф са принципно закупени за граждански цели, но за тях е било намерено ново, военно приложение.

Малките и пъргави колички са по-трудни за поразяване с дронове, отколкото традиционните военни превозни средства. А доскоро ВСУ не разполагаха и с подходящи снаряди, с които да се опитат да ги ударят. Освен това за безпилотните летателни апарати е трудно да преследват малки, бързи и маневрени превозни средства.

Сега обаче, уверява Рьопке, Украйна се е научила да унищожава тези машини. Украинските оператори на БпЛА ги поразяват с дронове камикадзе. И тъй като Desertcross 1000-3 няма никаква броня, всички войници в количката загиват при удар, обяснява военният анализатор.