"Планирано е“ държавният глава на Украйна Володимир Зеленски да посети Германия през май за връчването на почетната награда "Карл Велики“, съобщава неделното издание на вестник BILD, като се позовава на източни от правителствените кръгове в Берлин.

"Той води страната си през кървава агресивна война: Володимир Зеленски, демократично избран президент на Украйна, е върховен главнокомандващ от година, 1 месец и 16 дни. Неговите хора смело се защитават срещу руската армия на войнолюбеца Владимир Путин. За този героизъм украинският народ и неговият президент ще бъдат удостоени с наградата "Карл Велики“. В обосновката за удостояването с отличието се казва: Украинците защитават не само собствената си държава, но и Европа и европейските ценности", пише германският вестник.

Наградата "Карл Велики“ има за цел да се превърне в мощен символ на приятелството между Германия и Украйна, продължава изданието, като подчертава, че в рамките на церемонията по награждаването в Ааахен, насрочена за "уикенда преди празника Възнесение Христово“ (18 май – бел.ред.), канцлерът на ФРГ Олаф Шолц ще изнесе "похвална реч“.

"Планирано е Зеленски да дойде лично“, уверяват от редакцията.

Ако информацията е вярна, посещението на Зеленски ще бъде първото му в Германия от началото на войната. "Планираната лятна офанзива от украинците обаче може да означава, че Зеленски няма да напуска страната и ще бъде свързан на церемонията чрез видеовръзка“, обяснява вестникът.

Наградата "Карл Велики“ трябваше да бъде връчена на 18 май. Но тъй като Шолц ще участва в срещата на Г-7 в Япония, церемонията по награждаването ще бъде насрочена за предходния уикенд.

Зеленски посети САЩ, Франция и Полша от началото на войната – но не и Германия. "Въпреки че страната ни вече е вторият най-голям доставчик на оръжия след САЩ, отношенията между правителствата в Берлин и Киев са най-малкото сложни“, отбелязва BILD.

Важни съветници на Зеленски обвиняват Шолц в колебание и липса на подкрепа от дълго време. Срещата в Аахен между Шолц и Зеленски може да отвори нова страница в приятелството, коментират още от редакцията.