Битката за източния украински град Бахмут бушува от месеци с големи жертви и от двете страни. Никъде в продължаващата война боевете не са по-тежки, отколкото в този град в Донбас, който руснаците искат да завладеят на всяка цена, а украинците - да задържат на всяка цена, с всички произтичащи последствия от това решение. Но за съжаление на украинците, след седеммесечна обсада, руснаците бавно, но сигурно печелят битката за Бахмут, коментира германският вестник BILD в репортаж от фронтовата линия.

Само два пътя свързват почти обкръжения град с останалата част от контролираната от Украйна зона. А в самия град руснаците настъпват улица по улица. Изглежда само въпрос на време Бахмут да падне напълно в ръцете им, уверени са в редакцията на изданието.

"Настроението в украинския лагер показва колко здрава е защитата на града. Положителната енергия, която изненадва навсякъде в Украйна, дори когато нещата вървят на зле, не може да се усети в Бахмут. Малко войници имат желание да говорят; докато се чува звукът от постоянните обстрели, те седят неподвижни в очакване на това, което предстои“.

"Настроението сред военните: напрегнато, съсредоточено, притеснено. Мнозина се чудят за какво се бият в Бахмут. Наистина ли все още си струва да се защитава този опустошен град срещу многократните атаки на руските въоръжени сили?“, се питат авторите на статията, като уверяват, че това е въпрос, който мнозина от Въоръжените сили на Украйна си задават все по-често.

Текстът продължава с историята на ранен войник от ВСУ на име Андрий, който – според статията – "за разлика от много свои бойни другари, е извадил късмет, защото е оцелял от раните си“.

"Ето какво може да ви се случи, ако сте в Бахмут. Раняват ви на място, което наричат Ад на Земята, и тогава разбирате, че бронираният автомобил, с който трябва да ви откарат до полевата болница, отказва да работи... Дежурният фелдшер има само един избор: да ругае“, пише BILD, като уверява, че след много положени усилия раненият 28-годишен войник е бил изтеглен от фронта за оказване на необходимата медицинска помощ.