Държавният глава на САЩ Джо Байдън е пристигнал в Киев на необявено предварително посещение – първото на американския лидер в Украйна след началото на неговия мандат, съобщава журналистът на германския вестник BILD Юлиан Репки в профила си в Twitter.

"Байдън е в Киев. Град, който трябваше да бъде под руски контрол за 360 дни. Какъв силен знак за диктатора Путин“, написа журналистът.

Първоначално нямаше официално потвърждение на информацията нито от страна на властите на Украйна, нито от тези на САЩ. В социалните мрежи обаче се появиха кадри на Байдън и Зеленски в Киев, а РБК-Украйна сподели и видео на двамата президенти. 

Малко след това държавният глава на Украйна потвърди визитата на Байдън в страната.

В рамките на срещата с президента на Украйна Володимир Зеленски в Киев, държавният глава на САЩ обяви отпускането на нов пакет военна помощ за страната в размер на 500 милиона долара, предава Reuters.

Освен това в рамките на седмицата ще бъдат приети и нови санкции срещу Русия.

От Киев Байдън поясни, че е пристигнал в страната, за да декларира подкрепата си за "демокрацията и суверенитета на Украйна".

На свой ред Зеленски определи преговорите с американския му колега Джо Байдън като "много плодотворни“ и увери, че "със сигурност ще имат отражение на бойното поле“, цитира думите му британският вестник The Guardian.

Украинският лидер описа визитата на Байдън в Киев като "най-важното посещение в цялата история на отношенията между САЩ и Украйна“, което подчертава "резултатите, които вече сме постигнали“ и "историческите постижения, които можем да постигнем заедно с целия свят“.

Той благодари лично на президента на САЩ, както и на Конгреса и американския народ, преди годишнината от началото на войната в Украйна.

Доклади за възможно посещение на американския президент в Украйна в навечерието на първата годишнина от войната започнаха да циркулират по-рано през деня, тъй като американски военни самолети бяха забелязани да кръжат близо до полската граница, а жителите на Киев публикуваха видеоклипове в социалните медии на блокади в центъра на града и в близост до посолството на САЩ. 

По-рано през деня министърът на външните работи на Украйна Дмитрий Кулеба отмени предварително обявеното пътуване до Брюксел за участие в срещата на първите дипломати на страните-членки на Европейския съюз на фона на "евентуално посещение на високопоставени гости в Киев“, съобщи РБК-Украйна. 

"Благодарен съм на Естония за предложението за съвместни директни покупки на оръжия и боеприпаси, което може да започне с предоставянето на 1 милион 155-милимитрови снаряди от страните от ЕС. Въпреки факта, че не мога да присъствам на заседанието на Съвета на ЕС на ниво външни министри днес, категорично подкрепяме инициативата и призоваваме за нейното реализиране“, написа Кулеба.

Заместник-министърът на външните работи Андрий Мелник намекна, че предстоят "големи новини", като обяви пред телевизията, че ще бъдат обявени "много скоро“.

"Надявам се изненадата, която се подготвя, да е успешна. В крайна сметка за нас е важно в навечерието на първата годишнина от агресията, мащабната агресия, да усетим и видим не само словесна подкрепа, не само солидарност, но и още по-голяма помощ и също така присъствието на нашите важни, основни партньори в Киев“, каза Мелник.

В сутрешните часове на деня блокираха движението на автомобили в центъра на Киев във връзка с посещение на високо ниво, без да се уточняват допълнителни подробности. Съобщено бе единствено, че в столицата се очаква единот "основните“ западни партньори на Украйна. В интернет пространството бяха публикувани кадри с кортеж, който се движи из столицата.

Президентът на САЩ Джо Байдън е пристигнал в Киев с влак от границата с Полша, като пътуването му се е пазило в строга тайна до последно, съобщи американският вестник The New York Times.

"Байдън пътува тайно до обсадената украинска столица в понеделник, пристигайки след едночасово пътуване с влак от границата с Полша“, пише изданието.

Според журналисти посещението на Байдън в Киев се е пазило в тайна от съображения за сигурност. Американският президент напусна Вашингтон без предупреждение, след като "той и съпругата му вечеряха в ресторант в събота вечерта“.

Както е описано подробно в статията, Байдън публично е планирал да пристигне във Варшава във вторник сутринта за двудневно посещение и официални лица многократно са отричали, че има други планове, които биха могли да обявят за пътуване до Украйна.

В неделя вечерта Белият дом публикува графика на Байдън за понеделник, 20 февруари, в който президентът на САЩ все още е във Вашингтон и заминава за Варшава вечерта, "въпреки че всъщност той вече беше прелетял половината свят“.

Заедно с Байдън в Киев пристигна и съветникът по националната сигурност Джейк Съливан, предаде РБК-Украйна, като се позова на ръководителя на кабинета на президента на Украйна Андрий Йермак.

Йермак определи визитата на Байдън в Киев и срещата му с украинския президент Володимир Зеленски като "историческа“.

"Украйна днес е сърцето на демокрацията, която се бори за свобода. Искам да благодаря на съветника по националната сигурност на Джо Байдън Джейк Съливан, с когото работихме, включително по въпроса за посещението. Много съм доволен от конструктивното сътрудничество с Джейк , което винаги дава силен резултат“, написа Йермак в социалните мрежи.

По думите му визитата на Байдън е "стратегическа“.

"Много въпроси се решават и тези, които висят, ще бъдат ускорени. Нашата обща цел е победата на Украйна над Русия и триумфа на украинските войници и западните оръжия", добави той.