Заради ситуацията с липсата на боеприпаси на украинската армия Русия вече е "алфа хищникът на бойното поле“. Това мнение изрази американският ветеран "Джаки".

Както пише Business Insider американският ветеран с позивна "Джаки“ е в Украйна от 2022 г., той е инструктор в 3-та десантно-щурмова бригада. Според него недостигът на боеприпаси, който се влоши след края на американската помощ, е дал голямо предимство на Русия: нейните войски могат да стрелят с артилерия директно по украинската пехота и бронирана техника.

От началото на руската инвазия Украйна често се е оказвала в неизгодно положение по отношение на оръжия, боеприпаси и жива сила, казват експерти и западно разузнаване. "Джаки“ отбеляза, че украинските войски вече са свикнали да воюват с по-малко артилерия от руснаците. Той казва, че Украйна досега често е успявала да победи Русия благодарение на по-добра тактика и подготовка.

Но недостигът на боеприпаси променя тази динамика, казва американският ветеран. Въпреки малкия брой снаряди, Украйна все още отбелязва известен напредък, но става все по-трудно да го постига.

Преди недостигът да започне сериозно да се усеща, Украйна често използва своята артилерия, за да потиска руската артилерия. Това, според "Джаки“, позволява на украинската пехота да надделее над противника. Миналата година един руски генерал дори призна, че Украйна побеждава Русия, особено в контрабатарейната война.

"Когато нашите момчета се бият с пехота срещу руската пехота, ние ги смазваме през цялото време. Правим това през цялото време, в момента няма нищо особено в това. Трябва само да потиснем руската артилерия и бронирана техника. Ако битката е пехота срещу пехота, ние печелим“, обясни американският ветеран.

Но запасите от снаряди и ракети са толкова изчерпани, че Украйна вече не може да разчита на тези тактики, казва Джаки. Това накланя везните към руснаците.

"Джаки" подчерта, че украинските войски са запазили снарядите в резерв, доколкото е възможно. Те трябваше да избягват да удрят някои цели, защото не се смятаха за непосредствена заплаха.

По време на битката за град Авдеевка в района на Донецк някои войници започнаха деня с осъзнаването, че нямат снаряди, които да могат да изстрелят срещу настъпващия противник, казва "Джаки". През последната седмица преди Украйна да се изтегли от града през февруари, "артилерията ни напълно пресъхна“. Според ветерана липсата на снаряди е причината украинската армия да се изтегли от Авдеевка.

Изданието отбелязва, че европейските страни все още помагат на Украйна, но мнозина казват, че нямат достатъчно оръжия в арсеналите си, за да ги прехвърлят. За да се преодолее тази празнина, се разработват нови инициативи, по-специално чешката. Страната е открила повече от милион снаряда, които могат да бъдат закупени извън Европа. Очаква се първите боеприпаси да пристигнат в Украйна през юни.

На свой ред "Джаки“ призова САЩ да не спират да подкрепят Украйна:

"Не хабим скъпи ракети, за да унищожим един човек или нещо подобно. Знаем, че трябва да сме пестеливи с всички тези оръжия и сме много точни и изключително пестеливи“, подчерта той.

Американският ветеран добави, че отбранителните сили се възползват изключително добре от предоставената помощ, осакатявайки руската армия и извеждайки от строя руските самолети и кораби.

"Ето защо всички тези самолети падат. Ето защо всички тези танкове се унищожават. Всички тези боеприпаси отиват направо в руската армия и това работи много добре. Колко кораба са потопени досега?" – заяви той.

Според "Джаки“ украинците споделят американските ценности и се борят за свобода. Той отбеляза, че подкрепата на Украйна означава подкрепа на демокрацията - поради което САЩ не трябва да отказват подкрепа.

"Няма да загубим. Това е невъзможно", завърши американският ветеран.