Кандидатът за президент на Франция Ерик Земер бе нападнат по време на първия си предизборен митинг в парижкото предградие Вилпент, съобщава телевизионният канал BFM TV.

Земур, придружен от охрана и журналисти, се е движил през зала към подиум, когато внезапно от групата зрители е изтичал мъж, който го е нападнал. Той хванал с ръце главата на кандидата, опитвайки се да го събори на земята. Нападателят веднага е бил задържан от охраната, която го е извела от залата. Задържан е за умишлено насилие.

Източници от полицията съобщиха пред телевизионния канал, че нападателят е известен на органите във връзка с различни престъпления. Причините за нападението му са неизвестни.

По-рано полицията и жандармерията задържаха 46 души във Вилпент за нарушаване на периметъра за сигурност. По време на митинга на Земур в залата са избухнали сбивания между опоненти и поддръжници на кандидата. По време на речта си Земур, който обяви създаването на собствено движение "Реконкиста“, разкритикува остро властите и парламентарната опозиция. Ако бъде избран, той обеща да спре миграционните потоци към Франция и да намали имиграцията до "нула“.

На 30 ноември 63-годишният Земур обяви решението си да се кандидатира за президент на Франция като независим претендент. Никога не е заемал изборна длъжност. Работил е като журналист за различни издания, автор е на няколко книги, някои от които са посветени на критика на радикалния ислямизъм.

Списъкът с кандидати за поста държавен глава непрекъснато нараства и вече включва повече от четири дузини имена. Първият тур на изборите във Франция ще се проведе на 10 април 2022 г., а вторият - на 24 април.

Превод и редакция: Тереза Герова