Председателят на БЕСА Билал Касами изпрати покани за среща до всички лидери на албански партии в Северна Македония, предава излъчващият на албански език скопски телевизионен канал "Алсат-М“.

Покани са изпратени до Али Ахмети, Арбен Таравари, Африм Гаши и Мендух Тачи. Денят и часът на срещата ще бъдат определени от генералните секретари на партиите.

"Една от основните точки, с които се ангажирахме, е официализиране на албанския език в РСМ. В Конституцията на държавата има унизителна дефиниция на албанския език, поради което инициирането на среща на съвместна кръгла маса има за цел да обедини албанския политически фактор за премахване на обидните понятия, като случая с "20%“, и за определяне на албанския език в Конституцията в съответствие с общите ни ангажименти“, се казва в поканата.

Към момента нито един от лидерите на партиите не е отговорил положително на поканата. От "Демократичен съюз за интеграция“ (ДСИ) казва, че няма нужда от две лидерски срещи, което може да се изтълкува като отказ на инициативата.

"Проблемите пред държавата изискват всички парламентарно представени партии да седнат и да говорят. 2/3 са необходими за промяна на Конституцията. Не трябва да попадаме в капана на организирането на етнически дневен ред или прокарването на етнически въпрос, защото коригирането на такава формулировка не означава отстъпка за албанците, не означава и обслужване на интересите на албанците“, заяви Арбр Адеми, вицепредседател на ДСИ.

А "Алтернатива“ не вижда необходимост от такава среща.

"Алтернатива“ вече заяви, че по темата за премахване на 20% нямаме съмнение дали трябва да я подкрепим и че няма нужда от специална среща за това. И неалбанските партии вече са готови за този въпрос и това не е тема, която налага специална среща на албанските политически партии“, уточниха от партията.  

"Алианс за албанците“ ще реши дали да приеме или не поканата на БЕСА за среща в рамките на днешния ден.