Великобритания, Франция, Германия и САЩ подчертаха необходимостта да се гарантира безопасността на ядрените инсталации, застрашени от конфликта в Украйна, предава BBC. В телефонен разговор в неделя четиримата лидери също потвърдиха подкрепата си за Киев срещу руската инвазия.

Междувременно президентът Володимир Зеленски призова украинците да бъдат бдителни преди честванията на Деня на независимостта.

"Русия може да се опита да направи нещо особено отвратително, особено жестоко“, каза той в обръщение през уикенда. "Една от ключовите цели на врага е да ни унижи“, добави той, но "трябва да сме достатъчно силни, за да устоим на всякакви провокации“.

Денят на независимостта на Украйна в сряда, 24 август, също ще отбележи шест месеца от нахлуването на Русия в Украйна.

Конфликтът беше предмет на конферентен разговор в неделя на британския премиер Борис Джонсън, президента на САЩ Джо Байдън, френския му колега Еманюел Макрон и германския канцлер Олаф Шолц.

След приключването му те призоваха за въздържание от военни действия около контролираната от Русия Запорожка атомна електроцентрала (ЗАЕЦ) в Южна Украйна, където подновените боеве доведоха до опасения за бедствие, по-лошо от това в Чернобил през 1986 г.

Лидерите приветстваха споразумението - одобрено от руския президент Владимир Путин в петък - да се позволи на инспекторите на ООН да посетят завода на бъдеща дата.

Четиримата лидери заявиха също, че са се "разбрали подкрепата за Украйна в нейната защита срещу руската агресия да бъде продължена“.

Превод и редакция: Иван Христов