Косовският премиер Албин Курти заяви в интервю пред BBC, че очаква Европейският съюз да бъде "по-активен и по-ясен“ в бъдеще, когато става въпрос за проблемите между Прищина и Белград.

"Ако погледнете времето, което прекарвам публично, може да изглежда, че този въпрос (ситуацията със Сърбия) се е издигнал в списъка с приоритети, но смятам, че той не е променил фундаментално мястото си. Заетостта, правосъдието и текущите проблеми са все още там, занимавам се с много теми“, казва Курти.

Очаква се този четвъртък (18 август) Курти да се срещне с президента на Сърбия Александър Вучич в Брюксел. Измина повече от година от последната такава среща, въпреки че преговарящите се срещнаха в различен формат през май в Берлин.

"Рано е да се каже как ще завърши и какъв характер ще има срещата. Тази среща трябваше да се състои на 19 юли, но президентът на Сърбия поиска да бъде отложена с месец“, отбеляза косовският премиер.

Курти и Вучич ще се срещнат с посредничеството на Мирослав Лайчак, представител на Европейския съюз (ЕС) за диалога.

Според Курти на първата среща ще бъдат обсъдени две точки: елементите на общата рамка на споразумението и текущите въпроси.

Както казва косовският премиер, той "постигна две споразумения със Сърбия и два пъти изпълни исканията, но също така изисква Белград да изпълни своята част“.

"Когато говорим за регистрационните номера, Сърбия изпусна срока през април и сега имаме проблем. По отношение на енергетиката институциите на Косово регистрираха компанията "Електросевер“ за два дни, която имаше седмица да ни предостави свежи данни за потребителите – което не беше направено за осем седмици“, твърди Курти.

Превод и редакция: Иван Христов