Държавната петролна компания на Република Азербайджан (SOCAR) проявява интерес към закупуването на активите на руската компания "Лукойл" в България, съобщава Azernews.

Местни медии твърдят, че няколко институции проявяват интерес към закупуването на бизнеса на "Лукойл" в България. Отбелязва се, че въпреки че интересът идва от два американски инвестиционни фонда и две малки петролни компании, SOCAR е най-замесената страна.

Според доклада "Лукойл" обмисля всички възможни варианти за бъдещето на българския бизнес, включително продажбата на най-голямата петролна рафинерия на Балканите "Лукойл Нефтохим Бургас" и обширната мрежа от бензиностанции и нефтени хранилища на компанията в държава.

Съобщава се, че с 220 бензиностанции и 9 петролни бази в България "Лукойл" в момента има ключова позиция в производството и съхранението на петролно гориво като основен доставчик на самолетно гориво в региона.

Според информация, разпространена онзи ден, "Лукойл" ще преразгледа стратегията си по отношение на активите си в България и ще анализира възможността да продаде бизнеса си в страната.

"Във връзка със съществена промяна в условията на работа на предприятия от групата "Лукойл" в България започна преглед на стратегията на този актив. Ще бъдат анализирани различни варианти с участието на международни консултанти, включително продажба на бизнес“, се казва в изявление на компанията.

По-рано рафинерията "Лукойл Нефтохим Бургас" в българския град Бургас предупреди от началото на 2024 г. за опасността от спиране на производството във връзка с премахването на квотите за износ на петролни продукти. "Лукойл" призова българските власти към диалог за намиране на "жизнеспособно решение за намаляване на рисковете без спиране на производството“.