Съветникът по външна политика на президента на Азербайджан Хикмет Хаджиев е заявил, че Баку е създал правителствена работна група за решаване на хуманитарни, икономически и социални въпроси, свързани с присъединяването на Нагорни Карабах към Азербайджан, предаде "Коммерсант".

"Карабах беше буре с барут и най-милитаризираната зона в света, но това вече е в миналото. При тези условия шансовете за мир между Армения и Азербайджан са много по-големи", е добавил Хаджиев.

На 19 септември Азербайджан започна "антитерористична" операция в непризнатата република Нагорни Карабах. Тя е официално прекратена 24 часа по-късно, когато азербайджанският президент Илхам Алиев я обяви за приключила, след като всички нейни цели са постигнати.

Според Гегам Степанян, комисар по правата на човека в Нагорни Карабах, в резултат на действията на азербайджанската армия са загинали най-малко 200 души. Междувременно в Армения вече пет поредни дни се провеждат протести с искане за оставката на министър-председателя Никол Пашинян.