Президентът на Азербайджан Илхам Алиев отмени насрочената за 7 декември среща с премиера на Армения Никол Пашинян в Брюксел. Причината е желанието на Ереван да включи в нея и френския президент Еманюел Макрон, съобщава Deutsche Welle.

"Срещата трябваше да се проведе в Брюксел на 7 декември. Хикмет Хаджиев (помощникът на Илхам Алиев) обаче ми каза, че с него са се свързали от офиса на (председателя на Европейския съвет) Шарл Мишел. Беше съобщено, че арменският премиер може да се съгласи на тази среща само ако присъства френският президент Еманюел Макрон. Това означава, че срещата няма да се състои", каза той.

В същото време Алиев мотивира решението с реакцията на Франция на неотдавнашното изостряне на конфликта между страната и Армения.

"По-малко от седмица след срещата в Прага президентът Макрон разкритикува Азербайджан в интервю и ни обвини в неща, които не сме направили. След това имаше известна резолюция на френския Сенат, която е абсолютно неприемлива и обидна“, каза Алиев.

Освен това, според него, последва поредната "антиазербайджанска резолюция" на френското Национално събрание, а след това и опит на Франция да атакува Баку чрез срещата на върха на Франкофонските държави.

Припомняме, на 6 октомври Никол Пашинян и Илхам Алиев, в присъствието на Еманюел Макрон и Шарл Мишел, се срещнаха за първи път лично в чешката столица след септемврийската ескалация на конфликта между техните страни.

На 15 ноември френският Сенат прие резолюция, озаглавена "Прилагането на санкции срещу Азербайджан и незабавното му изтегляне от територията на Армения, изискването за спазване на споразумението за прекратяване на огъня от 9 ноември 2020 г. и насърчаването на всички инициативи, насочени към установяване на мир“.