Министърът на външните работи на Азербайджан Джейхун Байрамов отбеляза в  напредъка в мирните преговори с Армения и заяви, че очаква следващите предложения на Ереван относно мирния договор, съобщава азербайджанския портал Report.

Байрамов заяви коментира въпросът на пресконференция след среща с ръководителя на германското външно министерство Анналена Бербок.

Азербайджанският министър напомни, че след войната за Нагорни Карабах през 2020 г. продължава работата по нормализирането на отношенията между Баку и Ереван и "по целия комплекс от свързани с това въпроси".

"Посредничеството на председателя на Европейския съвет Шарл Мишел, така нареченият брюкселски формат, имаше положителен ефект върху нормализирането на отношенията“, отбеляза той, като добави, че Баку използва различни платформи "за продължаване на мирните преговори".

"Азербайджан е заинтересован от нормализиране на отношенията с Армения", подчерта Байрамов.

Той припомни, че наскоро е провел 40-минутни разговори с арменския министър на външните работи по време на среща във формат 3+3 ( формат на регионално сътрудничество, който обединява Азербайджан, Армения, Иран, Русия и Турция, както и Грузи.

Конфликтът между Азербайджан и Армения продължава от десетилетия. След разпадането на Съветския съюз страните воюват за региона Нагорни Карабах, който беше населен предимно с арменци и според международното право принадлежи на Азербайджан.

През септември Азербайджан си върна контрола над Нагорни Карабах в еднодневна военна операция. След нея повече от 100 000 етнически арменци напускат региона ,  почти цялото му население.

Арменският премиер Никол Пашинян наскоро заяви, че се надява  да сключи мирно споразумение с Азербайджан през следващите месеци и да установи дипломатически отношения със страната.