Франция насърчава и въоръжава сепаратистите в Армения, като по този начин подготвя почвата за началото на нова война в Южен Кавказ. Това изявление направи президентът на Азербайджан Илхам Алиева в рамките на конференция, съобщава ТАСС.

По думите му Париж дестабилизира не само своите бивши и настоящи колонии, но и Южен Кавказ.

Алиев обвини Франция, че налага военна политика, "насърчава реваншистките сили“ в Армения и използва позицията си в Съвета за сигурност на ООН за "геополитически интриги“ в различни региони.

На 13 ноември Министерството на външните работи на Азербайджан осъди доставката от Франция на Армения на партида бронирани машини Bastion, припомня агенцията.

На 19 септември 2023 г. азербайджанските власти обявиха локална операция в Карабах. Баку очерта целта на операцията като потушаване на "мащабни провокации“, разоръжаване и изтегляне на части на арменската армия от територията на региона.

Ден по-късно с посредничеството на руските миротворци между страните бе постигнато споразумение за прекратяване на огъня.

На 28 септември ръководителят на Нагорни Карабах Самвел Шахраманян подписа указ за прекратяване на съществуването на Република Нагорни Карабах от 1 януари 2024 г.