Министерствата на отбраната на Азербайджан и Армения си размениха взаимни обвинения в нарушение на примирието почти едновременно, съобщава РИА Новости.

"От 18.00 часа на 28 септември подразделения на въоръжените сили на Азербайджан откриха огън от минохвъргачки и оръжия с голям калибър по посока на (арменски) бойни позиции, разположени в източния участък на арменско-азербайджанската граница“, написа в социалните мрежи говорителят на Министерството на отбраната Арам Торосян.

По думите му арменската страна е предприела ответни действия.

"Въпреки постигнатото споразумение за прекратяване на огъня, около 18:00 ч. на 28 септември части на арменските въоръжени сили обстрелваха позициите на азербайджанската армия край Алаголяр, Калбаджарска област, с различни оръжия.В резултат на обстрела е ранен военнослужещ от азербайджанската армия.Подразделенията на азербайджанската армия, дислоцирани в посоченото направление, са предприели адекватни ответни мерки.Цялата отговорност за инцидента е на военно-политическото ръководството на Армения, което целенасочено се опитва да влоши ситуацията“, съобщиха от пресслужбата на Министерството на отбраната на Азербайджан.

Преди това, в нощта на 13 септември избухнаха военни действия на арменско-азербайджанската граница, страните се обвиниха взаимно за началото на ескалацията. Ереван обяви, че азербайджанските военни са стреляли по граничните райони на Армения - Гегаркуник, Вайоц Дзор, Сюник (свързва Армения с Иран) с помощта на артилерия и дронове. Тези територии нямат нищо общо с Карабах. Баку обяви, че арменските военни са стреляли по позициите на азербайджанските войски на границата, имало е сблъсък. Министерството на външните работи на Азербайджан обвини Армения в намерение да наруши мирния процес. И двете страни съобщиха за жертви сред своите военни. До сутринта страните се договориха за прекратяване на огъня.