Азербайджан създаде контролно-пропускателен пункт на единствения път към или извън оспорвания регион Нагорни Карабах, предизвиквайки страхове за етническото арменско население и съобщения за нови престрелки по общата граница, пише европейската редакция на Politico.

В изявление, публикувано в неделя, азербайджанското външно министерство обяви, че е започнала работа за "установяване на контрол“ по протежение на Лачинския коридор, единствената магистрала, която свързва отцепилата се територия с Армения.

Според официални лица този ход има за цел да спре "ротацията на персонал от арменските въоръжени сили, които продължават да бъдат разположени незаконно на територията на Азербайджан, трансфера на оръжия и боеприпаси, влизането на терористи, както и незаконния трафик на природни ресурси“.

След войната между двете страни за Нагорни Карабах през 2020 г., Лачинският коридор е под юрисдикцията на руските мироопазващи сили като част от подкрепено от Москва споразумение за прекратяване на огъня. През декември самоопределили се азербайджански екологични активисти, с подкрепата на правителството в Баку, избутаха телената ограда и започнаха да блокират пътя като част от това, което твърдяха, че е протест срещу незаконен добив на природни ресурси.

Оттогава само миротворци и хуманитарни конвои на Червения кръст успяват да доставят доставки до десетките хиляди арменци, които наричат региона дом. Въведено е нормиране на храната и енергията. Руските войски не успяха или не пожелаха да възстановят потока на цивилния трафик и изглежда не предприеха никакви действия срещу инсталирането на контролно-пропускателния пункт в неделя. Според Баку неговият персонал ще поеме контрола върху пътя "във взаимодействие“ със силите на Москва.

Министерството на външните работи на Армения обяви, че този ход е "грубо нарушение“ на примирието от 2020 г., в което Баку се съгласи да "гарантира безопасно движение на граждани, превозни средства и товари в двете посоки по коридора Лачин“. Според Ереван контролно-пропускателният пункт също така нарушава призива на Международния съд към Азербайджан да "вземе всички мерки, с които разполага“, за да осигури "безпрепятствения“ поток на трафика.

В изявление Държавният департамент на САЩ заяви, че е "дълбоко загрижен“ от развитието и призова Азербайджан да осигури "свободно и открито движение на хора и търговия по коридора Лачин“.

В рамките на международно признатите граници на Азербайджан Нагорни Карабах е под арменски контрол след войната, последвала разпадането на СССР.

Въпреки това, инсталирането на контролно-пропускателен пункт в Лачинския коридор на практика би сложило край на неговата фактическа автономия, която Армения предупреди, че може да бъде предшественик на "етническо прочистване“.

Баку настоява, че има правото да упражнява контрол над територията и призова живеещите там арменци да оставят оръжията си и да приемат да бъдат управлявани от Азербайджан.

По-късно в неделя двете бивши съветски републики се обвиниха взаимно в извършване на атаки по границата, близо до Лачинския коридор. Съобщава се за най-малко един загинал арменски военнослужещ.

Азербайджан настоява, че неговите войски са предприели "адекватни ответни мерки“.