Богатите газови ресурси на Азербайджан днес играят своята роля в осигуряването на енергийната сигурност на много страни и неговата роля в това постепенно ще нараства, заяви президентът на страната Илхам Алиев на съвместна пресконференция със сръбския си колега Александър Вучич, проведена на 23 ноември в Белград, предава EA Daily.

По думите му Азербайджан възнамерява да задълбочи сътрудничеството в енергетиката и във всички други области, преди всичко с приятелски страни.

"С Азербайджан имаме различни възможности в много области. Ние, като държави, се опитваме да защитим нашата териториална цялост и да представляваме нашите страни на международната арена. По-специално ние работим върху прилагането на международното право. Това се прави в рамките на ООН и това е похвално. Можем да научим много от президента Илхам Алиев“, заяви президентът на Сърбия.

В резултат на преговорите бяха подписани меморандум за създаване на Съвет за стратегическо партньорство между Република Азербайджан и Република Сърбия и анекс към него. Документите са подписани от Илхам Алиев и Александър Вучич.

Вицепремиерът, министър на минното дело и енергетиката Зорана Михайлович заяви през септември тази година, че с изграждането на планираните междусистемни връзки със съседните страни Сърбия може не само да бъде потребител на газ от Каспийския регион, но и транзитна страна, която в бъдеще ще транспортира синьо гориво до други държави от региона.