Върховният лидер на Иран аятолах Али Хаменей в първия си коментар за безредиците, които продължават повече от две седмици в Ислямската република, заяви, че протестите са били планирани, а не организирани от обикновени граждани, както и че смъртта на 22-годишната Маша Амини е "разбила сърцето му“, наричайки го "горчив инцидент“, съобщава Reuters.

Той изрази подкрепата си за силите за сигурност, които според него са изправени пред несправедливост.

Хаменей каза още, че "някои хора са причинили несигурност по улиците", осъждайки това, което той описа като "планирани бунтове" и обвини Съединените щати и Израел в "оркестриране на акциите".

"Задължение на нашите сили за сигурност е да гарантират сигурността на иранската нация. Тези, които атакуват полицията, оставят иранските граждани беззащитни срещу бандити, обирджии и изнудвачи", заяви аятолахът.

Махса Амини почина в болницата на 16 септември, три дни след като  е арестувана от "Моралната полиция“ на Иран и отведена на уроци по целомъдреност, тъй като се твърди, че не е носила хиджаб според разпоредбите.

Иранските власти твърдят, че тя е припаднала в ареста и е изпаднала в кома поради хронични заболявания, довели до смъртта й, докато очевидци свидетелстват за брутални побои от полицията.

Иранските власти съобщиха, че много членове на силите за сигурност са били убити по време на безредиците, които се превърнаха в най-голямата демонстрация на опозиция срещу шиитските мюсюлмански религиозни институции в Иран от четири години.