Директорът на Централното разузнавателно управление на САЩ (ЦРУ) Уилям Бърнс се очаква да пътува до Кайро този уикенд (6-7 април) за нов кръг от преговори с израелски, катарски и египетски официални лица относно освобождаването на заложниците, държани от ХАМАС в Ивицата Газа, това са съобщили източници на Axios.

Според информацията в срещата с Бърнс ще участват директорът на израелската разузнавателна агенция МОСАД Дейвид Барнеа, министър-председателят на Катар Мохамед бин Абдулрахман ал Тани и ръководителят на египетската разузнавателна служба Абас Камел.

Срещата ще се проведе, след като президентът на САЩ Джо Байдън, по време на разговор в четвъртък (4 април), призова израелския премиер Бенямин Нетаняху "да упълномощи своите преговарящи да сключат споразумение за връщането на заложниците без забавяне". Американският уебсайт оценява, че съобщението до Нетаняху сигнализира, че САЩ смятат, че Израел не прави всичко възможно, за да постигне сделка за заложниците и трябва да покаже повече гъвкавост.